De Week van Cambuur-PSV

Het was kil. Het terras van Berlage lag aan de schaduwkant van de Kleine Berg. Met een halve liter Weizener verteerde ik het seizoen. Penalty’s en Heerenveen als rode draad. Vrolijke groepen fietsten en liepen langs. Aan de overkant de eerste zon van dit jaar. Een ander terras.

 

Het blijft verbazingwekkend hoeveel invloed een voetbalwedstrijd op het humeur van een volwassen man kan hebben. Onrecht en woede, trots en verbazing. In een gemiddeld weekend draag ik het allemaal mee. Vijfentwintig keer euforie en negen rouwprocesjes per jaar. Voelbaar bij de boodschappen, de schouwburg, het hockeytournooi en het bezoek aan opa en oma. En uiteindelijk in deze stukjes op mijn site.

 

Mijn laatste slok Weizener. Ik stap de zon in. Ajax wordt kampioen. De zomer is begonnen.

 

 

In 'De Week Van' geeft Geert Roovers zijn beeld op de wedstrijden van PSV, en meer.

 

 

De Week van PEC Zwolle-PSV

De zon straalde langs de Nieuwe Kerk op de oude keien van de Burgwal. Rood-witte hartjes-confetti knalde de lucht in. De bruid glom, de bruidegom trots, voor beiden hun tweede bruiloft. Familie en vrienden omzoomden het terras. We waren onderdeel van een prachtig decor – Delftse toeristen keken fotograferend toe.

 

Een bruiloft gaat om de mensen die er zijn, en de verwachtingen en hoop die zij delen. Een tweede bruiloft gaat óók om de mensen die er níet zijn. En het leven dat tussen de eerste en tweede bruiloft zijn wending heeft genomen. Ik sprak mensen die ik 20 jaar niet had gezien, over onze wendingen sindsdien. Het terugkijken had de overhand genomen. Voortuitkijken ging over elkaars kinderen.

 

Gast zijn op een tweede bruiloft is als thuiskomen. De grimmige buitenwereld kan even worden afgelegd, verplichtingen doen even niet meer mee. Een comfortabel gesprek over mooie herinneringen, een kleine twinkeling over de dagen van weleer. Met tussen de regels en wat berusting door, nieuwe glinsteringen in het verschiet.

 

 

PS: deze week’s bijdrage negeert volledig en bewust een komend kampioenschap.

 

In 'De Week Van' geeft Geert Roovers zijn beeld op de wedstrijden van PSV, en meer.

 

 

De Weken na De Graafschap-Ajax

Dan schrijf je twee weken even niets, en ziet de wereld er volledig anders uit. Niet Ajax, maar PSV is kampioen. Niet Willem II, maar Twente degradeert. Niet Frank de Boer, maar Peter Bosz wordt Ajax’ trainer. Niet #Makkelie maar #Smeets is trending topic.

 

We kunnen prachtige analyses maken over winst en verlies. Over de wisselwerking tussen kleine gebeurtenissen – zoals een goal van ene Vincent Smeets – en de grotere – zoals sluimerende onvrede over het spel van Ajax dit gehele jaar. Of over hoe een kleine gebeurtenis – weer die goal van vriend Vincent - de blik op het presenteren van Ajax én PSV het afgelopen seizoen volledig bepaalt. Hoe anders was de toon over mijn PSV de afgelopen twee weken geweest als Vincent die bal niet had gemaakt (of Cserny juist wel). Het woord topsportklimaat zou nergens meer zijn gevallen.

 

Maar uiteindelijk zijn het vooral jouw persoonlijke situaties die door deze kleine gebeurtenissen gekleurd worden. De ene week zat ik alleen op het grauwe terras van Berlage mijn laatste Weizener van het seizoen te verwerken. De week erna – in een heerlijk warm zonnetje – overzag ik het terras op het Wilhelminaplein. Een terras dat langzaam begon te borrelen, en stap voor stap drukker, rood-witter en euforischer werd.

 

 

8 mei 2016. Over tien jaar denk ik niet meer aan Peter Bosz en aan topsportklimaat. Niet meer aan Cserny of Luuk de Jong. Over tien jaar denk ik alleen nog maar aan Vincent Smeets en het zonovergoten, rood-witte Wilhelminaplein.

 

In 'De Week Van' geeft Geert Roovers zijn beeld op de wedstrijden van PSV, en meer.

 

 

De Week van Steven Kruiswijk

Mijn roze shirt lag niet voor het oprapen. En leek een beetje verlept, en klein. Maar ik had hem nog, en trok hem aan. Snel naar buiten!

 

Nederlanders zijn een apart slag volk. Zodra er iemand in een sport succes dreigt te krijgen, rennen we met zijn allen achter hem of haar aan. We zwemmen nooit, maar duiken met zijn allen de kroeg in om haar Olympisch te zien winnen. We drinken nooit samen bier totdat Van Gerwen in een kroeg aan de andere kant van de Noordzee zijn pijltjes beter lijkt te gooien dan een Schotse of Engelse opponent. En als de hockeydames wereldkampioen kunnen worden, claimen al mijn pubers onze TV.

 

Het is daarom dat ik zo’n hekel heb aan Oranje op een WK. Iedereen die mij door het jaar heen niet aankijkt omdat ik ieder weekend in een stadion zit, wil om de vier jaar met mij in gesprek. Over de opstelling, de tegenstander en de weersomstandigheden in – pak hem beet – Brazilië, Duitsland of Japan. En wil met mij de kroeg of kantine in, samen met het hele team, gezellig kijken.

 

Afgelopen week stond mijn dorp Nuenen ineens op zijn kop. En kleurde gesprekken, tom poucen en huis-aan-huis bladen roze. Tot vrijdag. Vrijdag maakte Steven Kruiswijk een stuurfout in de sneeuw. En tuimelde uit het roze. Ik zocht snel mijn oude roze shirt, trok hem aan en rende naar buiten.

 

 

Helemaal niets. Helemaal niets. Helemaal niets in Nu-hu-nen!!

 

In 'De Week Van' geeft Geert Roovers zijn beeld op de wedstrijden van PSV, en meer.

 

 

De Week van De Rode Duivels

Is België het nieuwe Oranje? Fantastische voetballers. Alleen een finale is goed genoeg. En eigenlijk zelfs dat niet. De druk is hoog, de media kritisch, de bondscoach geprikkeld. Als een Oranje onderweg naar een eindtoernooi.

In die omstandigheden was ik vorige week op een Fair Trade markt in Geel. Lekkere broodjes, lekkere soep, verantwoord en lokaal. We spraken over verre reizen, het gemak waarmee onze jeugd zich in andere landen beweegt en het lokale bier dat naar onze mening wel of niet net te zoet was. Even kwam het gesprek op de Rode Duivels, en de hoop op een overwinning. Maar mijn boodschap dat de Duivels hun geluk op het vorige WK al hadden verspeeld, en veel te gemakkelijk het succes van een kwartfinale hadden gevierd als een kampioenschap, kwam niet over. En dat was alles. De speltbroodjes waren niet rood gekleurd, de soep niet geel en de vegetarische hamlapjes niet in de vorm van een duiveltje gesneden.

 

Met deze markt nog in het achterhoofd las ik een interview met Luc Nilis. Onze Luc sprak over ‘De Rode Duivels zijn nog steeds in hetzelfde straatje ziek als in mijn tijd’. Te weinig durf, te weinig lef, te veel achteruit denken als het erop aan komt. Luc sprak nog mooier: ‘Het spel van België stinkt naar rubber’. De handrem er toch op. Te bescheiden. Te behoudend. De Belg is te veel wielrenner.

 

Maandag starten de Rode Duivels tegen Italië. Na drie moeizame wedstrijden volgt een knock-out, ergens in achtste of kwartfinale. Met penalty’s. Spelers zullen amok maken. De hele pers valt over ze heen. Net Oranje. Maar het land draait zich om en gaat over tot de orde van de dag. Na de zomer wordt Greg van Avermaat wereldkampioen. Wielrennen.

 

In 'De Week Van' geeft Geert Roovers zijn beeld op de wedstrijden van PSV, en meer.

 

 

De Week van Dämpfen, Stützen und Führen

 

Ik ben lang stil geweest (Spanje!). De competitie is weer gestart. De Champions League zegt ons vaarwel. En een paginagrote advertentie in de Volkskrant roept ‘Find Focus’ naar mij. Ik ben weer terug.

 

‘Find focus’ is de slogan van Adidas. Adidas appelleert aan mijn merkbeleving en verbindt mij met hun community. ‘Find focus’, dat ben ik. Inclusief de coole kerels in capuchons die me uitdagend vanuit de Volkskrant aankijken. Ik herken niets in de advertentie. Niets van Adidas, en niets wat met Duitsland, presteren of voetbal te maken heeft. Niets eigens. Een You Tube rondgang brengt me alleen filmpjes met bekende voetballers. En toen moest ik denken aan ‘Dämpfen, Stützen und Führen‘. De Adidas slogan waarmee het Duitse merk in de jaren tachtig en negentig voetbalspullen aan de man bracht. Het bedrijf van Adi Dassler, wiens broer na een familieruzie met Puma begon. Een Volkskrant-artikel uit 1996 – lees eens hier - beschrijft een cruciaal moment in de omslag van ‘Dämpfen, Stützen und Führen’ naar ‘Find Focus’. Amerikanisering en globalisering hebben van Adidas een wereldmerk gemaakt. Een merk zonder Duitse identiteit en zonder voetbalgenen meer. Een merk voor iedereen!

 

Voor onze voetbalclubs is zo’n zelfde cruciaal moment aangebroken. In Madrid, München en Manchester staan clubs op het punt volledig geglobaliseerde merken te worden – die wereldwijd fans en geld genereren. Een globale competitie tussen hen is onvermijdelijk. Kijk alleen maar eens op de tribunes bij deze clubs of in hun fanshops: mensen uit heel de wereld. En de rest? Inclusief mijn PSV? Wij worden lokale niche-spelers. Wij trekken mensen vanuit onze eigen regio. Ontwikkelen een belangrijke maatschappelijke functie. Maken regionale steden steeds aantrekkelijker. Wij worden steeds meer van onszelf. Van ons eigen.

 

De Champions League zegt ons vaarwel. De Volkskrant roept ‘Find Focus’. En ik ben hier blij mee! We omarmen onze eigen competities weer. En straks ook de Europa League. Het voetbal wordt weer écht leuk! Zónder ‘Finding Focus’. Mét ‘Dämpfen, Stützen und Führen’!

 

In 'De Week Van' geeft Geert Roovers zijn beeld op de wedstrijden van PSV, en meer.

 

 

Pagina 9 van 10

«StartVorige12345678910VolgendeEinde»