De Week van PSV-Heerenveen

Jetro Willems is een bijzondere voetballer. Hij is onderweg naar Madrid, om de Roberto Carlos van het Nederlandse voetbal te worden. Gespierd en atletisch zou hij zo de Ben Johnson van het Nederlandse voetbal kunnen zijn. En met zijn modieuze verschijningen is hij ook nog de Umberto Tan van het Nederlandse voetbal.


Jetro heeft echter twee tekortkomingen die op slechte dagen het bloed onder onze nagels haalt. Hij oogt niet slim en voetbalt nonchalant. Gisteren tegen Heerenveen speelde hij niet alleen slecht, hij liep overal waar we hem niet verwachtte. En nergens waar we hem wél verwachtte. Hij liep half op het middenveld, losjes in het centrum en fanatiek rechtsvoor. Maar op het wedstrijdformulier stond toch écht ‘linksachter’. Een plek waar hij bij iedere tegenaanval langzaamaan naar terug sjokte. Dat er daarbij deze week een interview met Jetro verscheen waarin hij zichzelf vijf maal bij de vijf beste spelers van de Champions League zetten, deed ons gemoed gisteren geen goed.

 

Tot ik vanochtend Jetro’s reactie las. Naast een kritische noot over zichzelf zei hij: 'Dat is een interview uit oktober, toen was ik nog geblesseerd. Het was gewoon een grap. In Nederland, in de voetbalwereld, neemt iedereen een grap blijkbaar serieus. Kom op, zeg. Welke vijf ik nu zou kiezen? Mezelf in ieder geval niet, na vandaag.' Ik barstte in lachen uit. Inderdaad. Jetro noemt vijf keer zichzelf en wij trappen er met open ogen in. Jetro heeft ons een prachtige spiegel voorgehouden. Onze reactie zegt vooral iets over onszelf. Jetro is niet alleen onze Roberto Carlos, Ben Johnson en Umberto Tan. Jetro is ook de Youp van ‘t Hek van het Nederlandse voetbal.

 

In 'De Week Van' geeft Geert Roovers zijn beeld op de wedstrijden van PSV, en meer.
 

De Week van Atletico Madrid-PSV

Een lollig stukje past deze week niet. Niet na het wangedrag van enkele PSV-supporters in Madrid, waarmee we in het recente rijtje van Feyenoord en Ajax aansluiten. De bekende termen kwamen voorbij. ‘Dit waren geen supporters’. ‘Het waren maar vijf mensen. De rest van de ruim 3.000 vierden gewoon leuk feest.’ Ze waren niet van ons. Ze droegen rood-witte shawls en shirts, maar ze waren niet van ons.


In de ochtend na de uitschakeling stond ik voor een kop koffie in de rij op station Eindhoven. Een lange rij, met twee dames die ons hielpen. Totdat een oudere man, met zijn vrouw, de rij passeerde, en een koffie bestelde. Ik sprak hem aan. ‘De rij begint daarachter’. Waarop hij zei dat ‘er maar één rij was, en twéé dames’. De rij was voor de ene dame. Bij andere was geen rij, dus kon hij gewoon daar aansluiten.

 

Stomverbaasd was ik. Een gewone man. Zijn vrouw die niets zei. Net zo stomverbaasd als ik was over de filmpjes van Placa Major. Waren dit géén PSV-supporters? Was die man géén NS-reiziger? Helaas. Het waren PSV-supporters. Rood-wit. Het was een NS-reiziger. OV-kaart. Het zijn wij. En we mogen dit nooit bagatelliseren. Nooit.


In 'De Week Van' geeft Geert Roovers zijn beeld op de wedstrijden van PSV, en meer.
 

De Week van Johan Cruijff

In de schaduw van de gebeurtenissen in Brussel overleed Johan Cruijff. Johan is Nederlands grootste voetballer aller tijden. Zelfs in Eindhoven erkennen we dat. En meer dan dat. Met zijn onnavolgbare denkwijze en lef was Cruijff niet alleen een symbool voor het Nederlandse voetbal, zelfs voor Nederland. Onbevangen, open en met lef. En een tikkeltje eigenwijs.


In dezelfde schaduw van de gebeurtenissen in Brussel zette Blind de door Louis van Gaal geïnitieerde omslag naar 5-3-2 voort. We bouwen zekerheden in. Denken in angst. Verliezen onze eigenwijsheid. Ons lef. Misschien wel symbolisch voor de door terrorisme en haperende integratie de kop op gestoken kortzichtigheid, xenofobie en angst.


In de schaduw van Brussel sprak The Guardian … in football there is a ‘Before Cruyff’ and an ‘After Cruyff’. Dit geldt helaas ook in de werkelijke wereld. Vreemdelingen brengen angst. We spelen 5-3-2. We zijn onze eigenzinnigheid, dwarsheid en initiatief kwijt. De periode na Cruijff is definitief begonnen.


 

In 'De Week Van' geeft Geert Roovers zijn beeld op de wedstrijden van PSV, en meer.

 

De Week van AZ en Willem II

The Voice of Europe. Zelfbenoemd. In de stralende Vlaamse zon van Zelzate stonden we voor zijn graf. De resterende bloemen leken nog vers, de laatste groeten gemaakt. We volgden op de dag van de Ronde van Vlaanderen zijn pad. Ergens 10 jaar terug stonden we samen op de foto, bij de start van de Ronde, in St. Niklaas. Eddy, Jochem en ik. Nu stonden wij bij zijn graf. De ronde langs Eddy Wally – begin februari overleden -  voegde weer een verhaaltje toe aan ons Vlaamse schilderij.

 

In diezelfde zon wees de dame ons trots het gedenkmonument in Ertvelde. Nabij de plek waar zijn disco-dancing Paris, Vegas had gestaan – nu vervangen door een appartementen complex – stond het monument voor Eddy. Vóór twee geschakelde woningen, op de kruising van twee doorgaande wegen. En we zagen het rusthuis, waar Eddy zijn laatste dagen sleet. Met geruchten en weerwoord, over Eddy’s financiële toestand in zijn laatste jaren.

Wie Vlaanderen wil kennen, gaat géén weekend naar Brugge of Antwerpen. Wie Vlaanderen wil kennen gaat géén week naar de kust. En wie Vlaanderen wil kennen, gaat vooral niet op één van de bergjes staan tijdens de dag van de Ronde. Wie Vlaanderen wil kennen, volgt het spoor van de Ronde, op de dag van de Ronde. Is nabij de Ronde. Maar kijkt er overheen, achterlangs of onderdoor. Daar ligt Vlaanderen echt.

 

 

PS: Mooie schetsen van Vlaanderen vinden we ook in de films van Felix van Groeningen, zoals Belgica.

 

In 'De Week Van' geeft Geert Roovers zijn beeld op de wedstrijden van PSV, en meer.

 

 

De Week van Roda JC-PSV

In de week waarop voetbal, dankzij Atlético, Dortmund en Liverpool, weer even écht voetbal was, las ik berichten over de naamsverandering van de Amsterdam ArenA in de Cruijff ArenA. Daar is van alles vóór te zeggen, maar bovenal van alles tégen. Maar door google heen bladerend, kwam ik tot de conclusie dat – behoudens Willem van Hanegem - niemand dit doet. Iedereen is té verblind door de magie van Cruijff’s erfenis. Laat ik deze handschoen dan maar oppakken. Bij deze.

 

Mijn eerste reden is simpel. Cruijff was nóóit speler in de ArenA. En nóóit trainer. Hij was er alleen – en dat is reden twee – intrigant. De ArenA en Cruijff zijn vooral verbonden door zijn gestook en revolutie. Het enige dat er aan ontbrak was het theaterdoek. En tenslotte, reden drie: de ArenA heeft niets wat met de visie en het voetbal van Cruijff te maken heeft. Het is een commercieel kolos gebouwd om zoveel mogelijk evenementen – van American Football tot Coldplay –  te exploiteren. Een waar product van de jaren negentig, waar tussendoor Ajax zijn wedstrijden mag spelen. Met als grootste gotspe de oranje-rode-gele-groene stoelen die het bouwwerk sieren, vaak te veel zichtbaar. Het is alleen aan Frank de Boer te danken dat de ArenA tegenwoordig in rustig vaarwater is geraakt.

 

En daar ligt de kern van mijn advies, aan alle Ajax-fans en alle Amsterdammers: dit is jullie kans, dit is jullie moment! Gebruik hem! Gebruik de dood van Johan als de (allerlaatste) kans om de ArenA terug te winnen. En er een écht voetbalstadion van te maken. Dus: verander de naam van het stadion in Johan Cruijff ArenA onder vier voorwaarden: (1) ga van de beurs af, en koop van dat geld het stadion én Betondorp, (2) vervang de grachten door staantribunes, (3) benoem Danny Blind nooit meer in een officiële functie bij Ajax, en (4) vervang alle stoelen door rode en witte, en verweef daarin de tekst ‘je ziet het pas als je het doorhebt’. En als bonus: plaats één grote stoel centraal op de hoofdtribune – te beginnen bij het benoemen van een hoofdtribune – en laat die voor altijd leeg. Zodat iedereen weet wie hier de grondlegger was.

 

Dat jullie een PSV-supporter nodig hebben om dit door te hebben.

 

 

PS: Het enige tegengeluid inzake de naamsverandering die ik op internet tegen kwam, kwam dus van Willem van Hanegem. Willem vond juist dat ze het allang – in 1995 – hadden moeten doen. En dus hun kans hadden gemist. Het mooie is, met de wetenschap van nu, dat als ze dat toen hadden overwogen, het stadion er nooit zou zijn gekomen. Te veel ruzie tussen Cruijff, directie en architecten over hoe het eruit zou moeten komen te zien. 


In 'De Week Van' geeft Geert Roovers zijn beeld op de wedstrijden van PSV, en meer.

 

 

De Week van de Bekerfinale

Sari en Siem kregen beiden geen contract meer. En ik ben begonnen met het lezen van Paul Mason.

 

In zijn postkapitalisme voorspelt Paul Mason het einde van het neoliberalisme en kapitalisme ‘as we know it’. Het systeem van vraag en aanbod - gebaseerd op schaarste – wordt geërodeerd door overvloed. Overvloed aan informatie en kennis. En dat kan het systeem niet handelen, aldus Mason. Of Mason gelijk heeft weet ik niet. Maar als je door zijn ideologische statements heen prikt, prikkelt zijn analyse wel.

 

Maar de belangrijkste argumenten om Mason te geloven, komen niet van hem zelf. Maar van Sari en Siem, nu respectievelijk 21 en 19 jaar oud. Sari heeft na een inwerkperiode van 4 weken geen contract gekregen bij Starbucks, op Utrecht Centraal Station. Ze kon niet voldoen aan de maximale tijden die voor de verschillende handelingen tot een – pak hem beet – frappuccino, staan voorgeschreven. Ik dacht gelijk aan Taylor, grondlegger van de wetenschappelijke benadering van de lopende band. Die ruim 100 jaar geleden de productietijden bij Ford analyseerde: ‘Taylor wilde dit verbeteren door het productieproces bijna geheel uiteen te rafelen en een vergaande rationalisering door te voeren in het productieproces. Er moest voor elke werknemer een soort van programma van opeenvolgende handelingen gemaakt worden.. Starbucks werkt 100 jaar later nog steeds volgens Taylor. Siem kreeg als 19-jarige geen nieuw contract meer bij de lokale Albert Heijn. Hij was te oud geworden, en dus te duur. 19 jaar, en dan al te oud. De grenzen van een systeem duidelijk bereikt.

 

Dat het kapitalisme in het voetbal nog niet is uitgespeeld, lijkt me een understatement. Maar met de steeds verdere uitholling van de spanning in grote competities – steeds dezelfde clubs – en het steeds jonger wegkapen van talenten door diezelfde clubs – 19 jaar is ook daar al snel oud - lijkt het onvermijdelijk dat ook het voetbal een grens gaat bereiken. De vraag is nu nog enorm, onder meer door de mondiale mogelijkheden van televisie en de economische groei in – met name – Azië. Maar een vraag die door ongelijkheid, voorspelbaarheid en optimalisatie onzichtbaar wordt uitgehold.

 

Paul Mason stelt dat de drang naar de laagste kosten en meest optimale bedrijfsvoering, en de overvloed van informatie en kennis, het kapitalisme erodeert. Starbucks, Albert Heijn, Sari en Siem bevestigen dat. Ons voetbal is de volgende. Ook daar lijkt 19 jaar nu al te oud.

 

 


In 'De Week Van' geeft Geert Roovers zijn beeld op de wedstrijden van PSV, en meer.

 

 

Pagina 8 van 10

«StartVorige12345678910VolgendeEinde»