De Week van PSV - Excelsior

Café-restaurant de Eetkamer sloot om vijf uur. ’s Middags. Welkom in Apeldoorn.

 

In de week voorafgaand aan het echec tegen Excelsior luisterde ik op de radio naar een rapportage over een nieuw outlet-centrum dat aan de rand van Assen zou moeten verschijnen. De discussie was klassiek. Volgens een aantal gasten, waaronder de initiator, zou het centrum een impuls voor de lokale economie betekenen. ‘In heel Noord-Nederland is er nog niet zo’n centrum. En het potentiële klantengebied bedraagt 150 km. Dit trekt mensen naar Assen’. Uiteraard was er een vertegenwoordiging van centrumondernemers. Zij spraken over klanten die door het outlet niet meer naar het centrum zouden komen. Wat volgde was een troosteloze beschrijving van het centrum van Assen. Een paar resterende winkelketens als Blokker en Zeeman droegen de laatste loodjes van wat ooit een bloeiend geheel was geweest. Een centrum zonder leven. Een centrum zonder voetbalclub.

 

De dag erna liep ik in een druilerige regen door Apeldoorn. Langs café het Molentje, vijf oude mannen aan de bar. Ik liep door, tussen shoarma, chinees en kebab. En zag alleen een Blokker en alleen een Zeeman. Ik was er voor zaken, en met mijn afspraak belandde ik in Café-restaurant de Eetkamer. We vroegen om een rustige tafel, spraken over zaken en kwamen tot een conclusie. Het was een prima afspraak totdat de ober ons gesprek ruw verstoorde. ‘Wij gaan over vijftien minuten sluiten’. Kwart voor vijf. Café-restaurant. De kok had waarschijnlijk zojuist ontslag genomen.

 

Apeldoorn voelde als Assen. Zo’n plek waar de crisis permanent aanwezig is. Zo’n plek waar enige vrolijkheid nergens uitstraalt. Zo’n plek waar iedere nieuwe ontwikkeling gezien wordt als een nieuwe bedreiging. Zo’n plek zonder voetbalclub. AGOVV is failliet. De kok is weg. Café-restaurant de Eetkamer binnenkort ook.

 

In 'De Week Van' geeft Geert Roovers zijn beeld op de wedstrijden van PSV, en meer.
 

De Week van FC Twente - PSV

Ik voelde me rustig. Ondanks het puntenverlies tegen Excelsior en de nederlaag tegen Wolfsburg. Ik liep door de drukte van de Dutch Design Week in hartje Eindhoven, dronk een cappuccino in Berlage, en een biertje op het Stratumseind. En ik was niet alleen. Rondom mij rust en vrolijkheid. Iedereen was goed gehumeurd.

 

Ik las de oratie van hoogleraar Albert Meijer, over ‘Bestuur in de datapolis’. Allerlei soorten data sturen in steeds hogere mate de interacties in steden. Steden verzamelen continu data, bijvoorbeeld over verkeer, veiligheid en geluid, om diensten te optimaliseren. Maar nog meer: ze proberen met data de stad te doorgronden. Intrigerend is het experiment op mijn voormalige thuisbasis: uitgaansgebied het Stratumseind. Daar waar ik tussen mijn 16e en 22e het leven heb doorgrond. In het Living Lab Statumseind experimenteren gemeente en onderzoeksinstellingen, waaronder Albert Meijer, met het beïnvloeden van het gedrag van de cafébezoekers door straatverlichting. Ambient als het testosteron en adrenaline gehalte te hoog wordt, fel als de gezapigheid toeslaat. In Eindhoven is Philips nooit ver weg.

 

Ik snapte nu ook de betekenis van de nieuwe high tech LED-verlichting in het Philipsstadion, vorige week in gebruik genomen. Niet alleen om de beleving te vergroten en doelpuntenmakers direct in het licht te zetten. Of om binnenkort de vrijetrap-spuitbus van de scheidsrechter overbodig te maken, en deze digitaal op het gras te projecteren. Nee, de nieuwe hightech verlichting dient ook om onze emoties in bedwang te houden, en te stimuleren wanneer gewenst. Als bij de volgende PSV-Feyenoord het bezoekersvak rood-zwoel oplicht, weten wij dat onze Rotterdamse vrienden op hightech wijze in bedwang worden gehouden.

 

Ik voelde me dus rustig. Kansloos in de Champions League, vier punten achter Feyenoord en Ajax. Overdacht de situatie in kalmte. De cappuccino smaakte verdraaid goed. Mooie en lieve mensen rondom mij heen. Ik liep door hartje Eindhoven. Licht ambient weerkaatste op mijn schoenen. FC Twente uit. Geen probleem. Leuke wedstrijd. En als we weer verliezen, is dat mooi voor die Tukkers. Die hebben tenslotte al problemen genoeg.

 

In 'De Week Van' geeft Geert Roovers zijn beeld op de wedstrijden van PSV, en meer.
 

De Week van De Graafschap - PSV

De ooievaar pronkte op zijn fel geel-groen gekleurde voetbaljack. ‘Nee. We eten nog geen bami in de bus. Gewoon een pastaatje.’ Haagse humor is nooit ver weg. Ik schonk de teamleider van ADO Den Haag C1 een bakkie en we praatten wat over koetjes en kalfjes. Ik was nog nooit zo dicht bij het betaalde voetbal geweest als afgelopen zaterdagochtend op Sportpark de Luistruik in Nuenen.

 

Eens in de zoveel weken ben ik actief op het wedstrijdsecretariaat van RKSV Nuenen. Koffieschenken voor de leiders van de bezoekende club, kleedkamersleutels afgeven en digitale wedstrijdformulieren met de spelersnamen verzorgen. En juist in mijn shift van deze zaterdag speelde Nuenen C1 tegen ADO Den Haag C1. Een ruime groen-gele bus pronkte op de parkeerplaats. En terwijl de teamleider bij mij een bakkie deed, sprak de trainer zijn spelers toe en startte de warming-up. Een strakke warming-up, een hoog niveau, onder leiding van Ricky Hoogendorp. De oud-profvoetballer van en uit Den Haag kon nog een aardig balletje trappen. Hij was nu verantwoordelijk voor de Haagse C1.

 

Terwijl ik me een aantal goals van Hoogendorp probeerde te herinneren, stapten twee scouts het secretariaat binnen. Helmond Sport. Of ze een lijstje met de opstellingen mochten hebben. Ik neem aan dat ze niet voor de jongens van ADO kwamen. Net toen de wedstrijd begon, stapte een schuchtere man binnen. Of hij ook een lijst met opstellingen mocht hebben. Met een slappe hand introduceerde hij zich als scout voor Feyenoord. Die kwam niet voor onze Nuenense jongens. Langs de lijn zag ik ze daarna staan. In onooglijke hoekjes van het veld. Pen en schrijfmap bij de hand. Het was dat de zon scheen. Anders had ik ze in regenjas met sigaar en paraplu gezien.

 

Het profvoetbal was voor mij nog nooit zo dicht bij. Ricky Hoogendorp, tien meter verderop, op een witte plastic tuinstoel naast de dug-out. Drie scouts langs de lijn, twee voor Helmond Sport, één voor Feyenoord. Bij ADO twee spelers uit Oranje-onder-16, de beste jongens uit Nuenen aan de andere kant. Tweeëntwintig dromen over een carrière in het profvoetbal. Van de jongens van ADO zal er één, misschien twee, de topjeugd van Feyenoord halen. Waarvan hoogstens één de selectie, van Feyenoord of ADO. Van de jongens uit Nuenen haalt misschien ééntje de selectie van Helmond Sport. Helmond Sport. Als dat dan nog bestaat. Het profvoetbal was – voor mij - nog nooit zo dicht bij. Maar voor de tweeëntwintig jongens op het veld nog heel ver weg. Héél ver weg.

 

In 'De Week Van' geeft Geert Roovers zijn beeld op de wedstrijden van PSV, en meer.
 

De Week van PSV-AZ

‘Karl-Heinz Rummenigge slaakt de noodkreet, ondanks recordwinst Bayern.’ Deze kop, afgelopen week in diverse media, geeft de essenties van het huidige topvoetbal weer. Ik loop ze even langs.

 

Het begint met Karl-Heinz Rummenigge. Voormalig topspits, gentlemen onder bestuurders en reeds decennia lang verbonden aan Bayern München. Topbestuurder en cultuurbewaarder, die zorgt voor lange termijn continuïteit bij de club, en de balans tussen Recordwinst en Rekordmeister. Tegenhanger van alle rijke golddiggers die lukraak clubs kopen en verkopen om in korte tijd de top te bestormen.

 

Recordwinst. Bayern wordt al jaar na jaar eenvoudig kampioen, een incidentele sturm-und-drang-Meisterschaft van Dortmund daargelaten. In de Champions League minimaal een jaarlijkse halve finale. Aantrekkelijk voetbal, een professionele bedrijfsvoering, een puik imago. En daarmee dus een rekordwinst.

 

Maar toch de noodklok. Omdat Karl-Heinz de race met het kapitaal niet – denkt – vol te houden. Omdat hij méér geld uit de Duitse TV-gelden wil om concurrerend te blijven met de Premier League. Topvoetbal is survival of the fittest geworden. Met uiteindelijk slechts een paar winnaars. Nog even en alleen een paar Engelse clubs, twee Spaanse en Bayern vormen het topvoetbal. The Big Five, slechts nog met een dure safari te bewonderen. Of te zien in een mooie documentaire van de opvolgers van wijlen Sir Richard Attenborough.

 

Survival of the fittest dus. Echter, het mooie van de ecologie is dat ‘survival of the fittest’ niet het enige mechanisme is. Juist schaarsheid van voedsel en moeilijke omstandigheden leiden tot heel veel schoons. Op de randen van woestijnen, tegen de sneeuwgrenzen van het hooggebergte en vooral in de warme, vochtige, diepten van oerwouden gedijen bijzondere soorten en een grote rijkdom aan variëteit. Géén big five, wél prachtig om te zien. Laat Karl-Heinz de Duitse TV-gelden maar onderste boven gooien. Laat de Premier League hun gelden maar verdubbelen. Op de grenzen van schaarste, het koesteren van diversiteit en het behoud van een lange adem, schuilt een prachtig voetballeven. Zonder Engelse clubs. Zonder twee Spaanse clubs. Maar ik hoop mét Bayern München. En in dát oerwoud mogen ze wat mij betreft ieder jaar kampioen worden.

 

In 'De Week Van' geeft Geert Roovers zijn beeld op de wedstrijden van PSV, en meer.
 

De Week van Vitesse-PSV

Drie weken ná Parijs schoot Jorrit Hendrix PSV naar een lonkend kampioenschap en schoot RWDM door mijn hoofd. RWDM, was dat niet RWD Molenbeek? Zou dat hetzelfde Molenbeek zijn als het Molenbeek van Parijs? Ik ging op zoektocht.

 

RWDM bleek inderdaad van hetzelfde Molenbeek. RWDM heeft een roerige geschiedenis en een nakende wedergeboorte. Maar de link naar het multiculturele karakter van de volkswijk ontbrak. Tot ik op Jean-Marie Pfaff stuitte. Jean-Marie Pfaff! De kleurrijke oud-doelman bleek in 2001 een blauwe maandag commercieel directeur van RWDM te zijn geweest. Alles wat de wereld rond het voetbal zo mooi maakt, is in dit artikel te vinden. Zo ‘arriveert deze week de in clubkleuren geschilderde bus voor het spelersvervoer, van een Oostenrijkse vriend die in België zijn wijnhandel wil promoten’. En ‘maakt de madam van de vice-voorzitter met haar dochter het eten voor de spelers in de middag. Ik had nooit verwacht dat een vrouw met zoveel geld dat nog zou doen.’ Aldus Jean-Marie.

 

Maar in de context van de wijk viel vooral op dat Pfaff België's oudste uitzendbureau, Daoust Interim, als hoofdsponsor binnenhaalde. , Zowel het uitzendbureau als de club willen een maatschappelijke rol vervullen. Dat blijkt uit de grote aandacht voor jongeren, hun opleiding, de integratie van migranten, de strijd tegen racisme'', zegt de hoofdsponsor. Volgens directeur Jean-Claude Daoust willen zijn uitzendbureau en de voetbalclub samen ‘de sportbeoefening door migrantenjongeren’ bevorderen. Jean-Marie Pfaff (,,Ik heb ook in Turkije gewerkt en me altijd overal aangepast'') laat zich als multiculturele ambassadeur graag inschakelen.

 

Mijn zoektocht naar RWDM, Molenbeek en integratie levert 3 weken na Parijs uiteindelijk alleen Jean-Marie Pfaff op. De koning van Beieren en het woonwagenkamp als multicultureel ambassadeur in Molenbeek. Zelfs het voetbal heeft nog een lange weg te gaan.

 

In 'De Week Van' geeft Geert Roovers zijn beeld op de wedstrijden van PSV, en meer.
 

De Week van PSV-PEC Zwolle

Gelukkig. Hij is er weer. Even maakten wij ons zorgen. Daar gaat ons kampioenschap. Maar hij is er weer. Eindhoven haalt opgelucht adem.


Ajax is al lang geen voetbalclub meer. Het is theater. Een klucht. Waar twee koningen-intriganten streden om de troon. Waar de zoon de vader verraadt en de broer zijn zuster doodt. Waar de schoonmoeder onverwacht binnen valt en de minnaar zich moet verstoppen in de kledingkast. Een theater met een groot publiek. Niet alleen in het stadion, maar ver daarbuiten. De ArenA is heel Nederland. Inclusief Eindhoven. En wij lachten het hardst.


Koning-intrigant is Cruijff. Trouw en volgzaamheid als belangrijkste criterium voor zijn gevolg. Met onduidelijke structuren, verwarring en intriges als gevolg. Ling die moet komen. Ling die niet komt. Ling die adviseert. Ling die weg is. Ling die toch een rapport schreef. Maar bijna niemand langer dan 5 minuten sprak. In ieder nieuw bedrijf van het toneelstuk groeide mijn bewondering voor Frank de Boer. Stoïcijns volgde hij zijn eigen koers. Liet de intriges links liggen en insinuaties rechts. Wist wat nodig was en werd beloond met vijf kampioenschappen. Het deed me pijn, maar met bewondering.


Groot was dan ook de schok in Eindhoven, drie weken terug. Cruijff die afzwaaide. Er genoeg van had. Niet meer zou adviseren. Zich achter Wim Jonk schaarde. En voortaan écht in Barcelona zou blijven. Dit zou betekenen dat de directie van Ajax eindelijk consistent beleid kon gaan voeren. Mensen op hun kwaliteiten kon gaan inzetten. Met taken, rollen en bevoegdheden in het technische hart die duidelijk en afgestemd waren. Er zou eindelijk gericht koers kunnen worden gezet. Ajax kwam de moderne tijd binnen. Einde theater. Welkom nieuwe kampioenschappen.

 

Maar gelukkig was er afgelopen week. Op maandag gaf Cruijff aan toch als adviseur beschikbaar te willen blijven. Donderdag brak de ledenraad met Cruijff. En aansluitend gaf oud-voorzitter Van Praag aan met Cruijff te gaan praten. ‘Om hem toch te behouden voor de club.’ Een grote zucht van verlichting. Eindhoven haalt opgelucht adem. Het theater is weer begonnen. We worden toch kampioen. Dank Telegraaf. Dank Johan.

 

In 'De Week Van' geeft Geert Roovers zijn beeld op de wedstrijden van PSV, en meer.
 

Pagina 6 van 10

«StartVorige12345678910VolgendeEinde»