De Week van PSV-Groningen

Het was zo´n plastic bakje waarin allerlei restrommel zijn plek had gevonden. Zo´n bakje met paperclips, een paar niet meer schrijvende pennen, wat post-it´s en een kapotte nietmachine. Zo’n bakje dat bij mij thuis in een werkkamertje in een oude boekenkast zweeft. Het bakje dat ik in mijn handen had kwam van de onbestemde tafel naast de printer, op mijn werk. En in dat bakje lag hij. Een stempel. Een prachtige stempel. Ik drukte hem op mijn kopietje. AKKOORD .

De stempel speelde lang een niet te onderschatten rol in onze samenleving. Of in ieder geval in de mijne. Als zoontje van een secretaresse speelde ik met de vergaarbak van stempels op haar bureau. ‘Ontvangen’, ‘Betaald’, ‘Datum in’ en ‘Datum uit’. En natuurlijk ‘Deli-HTL Tabaksmaatschappij’. Een naam uit andere tijden, een stempel met de geur van plantages in de Oost en samengebonden balen tabak op de kaden van Rotterdam. Ik typte wat. En stempelde de wereld er aan vast.

Als tiener reisde ik langs de grenzen van Oost-Europa. Ik passeerde de DDR, en reed door communistisch Polen. Mijn trein gleed langs de douaniers van Joegoslavië en Griekenland. Een boot bracht me terug van Griekenland naar Italië. En vandaar weer langs alle grenzen van Centraal, nog niet verenigd, Europa. Daarbij vormden stempels de rode draad. Niet alleen kreeg mijn paspoort per grens er een kleurrijke, veelal uitbundig socialistische, stempel bij, mijn treinticket bestond veelal uit kaartjes en boekjes waarin conducteurs plaats na plaats hun stempels plaatsten. Thuisgekomen vormden diezelfde stempels de leidraad van mijn verhaal en de hoekstenen van mijn herinneringen.

In de week van PSV-Groningen vond ik dus een stempel op mijn werk. In een aftands plastic bakje. De stempel is bijna uitgestorven. Verdreven door digitale werkprocessen en mobiele scanners. Die vaststellen of ik binnen mag, betaald heb of de belangrijke brief heb gezien. Aanvinken of scannen is het nieuwe stempelen geworden. Maar, ergens in mijn nostalgische achterhoofd, hoop ik dat vanmiddag, na PSV-Groningen, de dienstdoende KNVB-official achter zijn bureau in het Philips Stadion plaatsneemt. En dat de scheidsrechter van dienst, na zorgvuldige controle, het wedstrijdformulier met spelers, wissels, kaarten en uitslag, ter goedkeuring voorlegt aan deze dienstdoende official. Die uit zijn borstzak een forse stempel haalt. Altijd gereed voor gebruikt. En met een donkere blik richting de scheidsrechter plaatst hij de stempel krachtig en onverbiddelijk links onder op het formulier. AKKOORD

 

In 'De Week Van' geeft Geert Roovers zijn beeld op de wedstrijden van PSV, en meer.
 

De Week van Feyenoord-PSV

In de week waarin onze jongens, samen met duizend hunkerende supporters, de traditionele knikkende knieën tocht naar de Kuip ondernemen, schakelde Dnjepr Ajax uit en intimideerden taxichauffeurs hun deelcollega’s van UberPop. Er zijn (weer) geen Nederlandse clubs meer in de kwartfinales van de Europese toernooien. Ons traditionele antwoord vanuit jeugd en Hollandse School schiet steeds meer te kort. En taxichauffeurs vinden dat, ondanks internet en smart navigation, het antwoord op hun problemen nog steeds in traditionele vergunningen en marktbescherming ligt.

In diezelfde week zag ik dit filmpje over de Kodak-fabrieken in Rochester, U.S., ooit de trotse producent van zo’n 500.000 filmrolletjes per dag. Keer 36 dus zo’n kleine 2 miljoen Kodak-momenten per dag. Angst om hun eigen markt te ondermijnen leidde hun ondergang in. Ze onderschatten de snelle opkomst van de digitale fotografie en van het ene op het andere moment stortte hun imperium in. Hun oogkleppen waren hen fataal geworden.

Zo ook onze taxichauffeurs. Bang om hun eigen markt te ondermijnen houden ze krampachtig de digitale deelwereld buiten de deur. Een achterhoede gevecht totdat de boel instort, en de taxi’s zoals we die kenden verleden tijd zijn. En onze eigen Hollandse School? Tegen de klippen op proberen we nieuwe jeugd op te leiden en klaar te stomen, om steeds jonger de strijd aan te gaan met de kaptaal krachtige mannen uit de Premier League, Bundesliga en zelfs de Russische Premjer Liga. En altijd in 4-3-3. De angst om onze eigen Hollandse School te ondermijnen, weerhoudt ons van werkelijke vernieuwing.

Het filmpje over Kodak geeft gelukkig ook richting. Het bedrijf is – fors afgeslankt en opnieuw uitgevonden – weer een levendige onderneming. De dogma’s en oogkleppen zijn achtergelaten en als innovatief bedrijf heeft het zijn kwaliteiten en identiteit vertaald naar de veranderde wereld. Zoals UberPop dat de taxichauffeurs voordeed. En het Nederlandse voetbal? Als ik het filmpje van Kodak goed bekijk, ligt de parallel met mijn eigen Eindhoven en Philips voor het oprapen. De heruitvinding van het Nederlandse voetbal zal dan ook niet vanuit Amsterdam (gegijzeld door de dogma´s van Johan Cruijff) of Rotterdam (gegijzeld door de nostalgie van de Kuip) kunnen komen. Nee, als willen we overleven, moet ons PSV het voortouw nemen. En de koers zetten. Op naar UberPSV!

 

 

In 'De Week Van' geeft Geert Roovers zijn beeld op de wedstrijden van PSV, en meer.
 

De Week van Nederland-Turkije

Nederland speelde tegen Turkije, en ontsnapte in de slotfase aan een nieuwe blamage. Dankzij Sneijder en Huntelaar, en duidelijk niet dankzij Wijnaldum en Narsingh. Maar ik heb niet gekeken, ik heb niets gezien. Ik heb alleen maar naar buiten gekeken. Gespannen, bezorgd. Naar de oprukkende criminaliteit in Brabant. Naar drugsdeals en vrouwenhandel. Naar pillenverkopers. En allemaal aan één ding te herkennen: een veel te dure auto, raam open en arm uit het raam. Getatoeëerd, neem ik aan. Maar dat zei Jan er niet bij.

Het was een schokkend artikel, afgelopen zaterdag. Over oprukkende criminaliteit in Brabant. De Volkskrant sprak over criminelen in Brabantse dorpen en steden, die bestuurders intimideren en op het punt staan de macht over te nemen. Dat was echter niet schokkend. Het schokkende was hoe deze criminelen te herkennen zijn. Jan Boelhouwer, burgemeester van Gilze en Rijen, was hier heel duidelijk in: 'We hebben hier mensen in het dorp die rondrijden in vreselijk dikke auto's, arm vorstelijk buiten het raam. Ze willen maar één ding laten zien: wij zijn hier de baas, wij hebben het hier voor het zeggen.’ Alsof Flodder in Gilze en Rijen is neergestreken. Grote Amerikanen, BWM’s of Mercedessen. Met het raam open. Muziek hard. Een grote grijns. Links en rechts wat oneerbaars roepen. Cash betalen uit die stapel in hun borstzak. Schokkend. Maar ook helder. In een wereld die steeds moeilijker te begrijpen is, weten we dankzij Jan weer wie goed en wie fout zijn. Hoedt u voor grote auto’s. Met open ramen. Muziek. En tatoeages. Dochters naar binnen!

Ik zat tijdens Nederland-Turkije dus voor het raam. Om grote auto’s met open ramen tijdig te spotten. De deuren fors op slot. Wij waren gewaarschuwd! Nederland ontsnapte aan een nederlaag, wij aan criminelen. Maar terwijl ik zat te kijken, viel het kwartje. Had ik de boodschap van Jan pas écht door. Want wie rijden er tegenwoordig nog in grote auto’s, harde muziek en raampje open? Wanneer zag ik voor het laatst zo’n patjepeeër in werkelijkheid, en niet in de herhalingen van Flodder? Het werd me ineens helder. Volkomen duidelijk. Bij de voorbereiding van het Nederlands Elftal! Toen Memphis Depay, Wesley Sneijder en Stefan de Vrij de parkeerplaats opreden voor de eerste training. Mega-bakken. Raam open, arm naar buiten. En allen met tattoo. Niet in Brabant. Maar in Zeist. Dat had Jan dan weer over het hoofd gezien.

 

In 'De Week Van' geeft Geert Roovers zijn beeld op de wedstrijden van PSV, en meer.
 

De Week van de play-off's

Bij iedere kaart was er weer hoop. De hoop op een bericht, de hoop op een antwoord. Een antwoord dat steeds niet kwam. Jaar na jaar. Maar bij iedere kaart was er weer hoop. Nieuwe hoop.

In de week van de play-off’s overleed Bart. Na vier jaar ziektebed als gevolg van een hersenbloeding was het genoeg geweest. Een opluchting voor dochters, familie, vrienden en bovenal hemzelf. Bij ieder bezoek was hij minder aanwezig. Maar in de steeds kortere momenten van helderheid, glom hij altijd even. En vroeg fluisterend hoe het met mijn kinderen ging.

Bart verloor het contact met zijn dochters al vroeg. Een time-out. Een black-out. Om daarna klaar te staan voor iedereen die het moeilijk had. Iedereen die verder wilde. Iedereen die nadacht over het leven, en daar stappen in wilde zetten. Bart stond altijd klaar. En hij stuurde bij iedere verjaardag van zijn dochters weer een kaart.

Vijf jaar geleden kwam het herstel. Bart kreeg opnieuw contact met zijn dochters. Hij was weer vader geworden, zei hij zelf. Een jaar later kwam de hersenbloeding. We zouden kunnen zeggen: veel te vroeg. Maar we zouden ook kunnen zeggen: gelukkig niet eerder. De hoop was werkelijkheid geworden. Een nieuwe kaart was niet meer nodig.

 

In 'De Week Van' geeft Geert Roovers zijn beeld op de wedstrijden van PSV, en meer.
 

De Week van Nieuw-Zeeland - Nederland

Terwijl wij op mijn werk praten over de kracht van diversiteit, startte afgelopen nacht het WK voetbal voor vrouwen. Nederland startte tegen Nieuw-Zeeland en won. De vrouwen en het WK krijgen meer publiciteit dan ooit, en alleen de uitzendtijden – in de nacht – voorkomen spectaculaire kijkcijfers.

Diversiteit is erkend als kracht. Teams met een mix van mannen en vrouwen, allochtonen en autochtonen, jong en oud, zijn sterker, succesvoller en leuker. Omdat op mijn werk de diversiteit stokt bij jong en oud en man en vrouw – en in de managementlagen alleen oud en man – verbreden we het diversiteitsgesprek naar type opleiding, culturele achtergrond en landsdeel. Afhankelijk van het detailniveau van je blik, is er altijd diversiteit te vinden. Zien we alleen eenheid, dan kijken we wat dieper. En is er weer diversiteit.

Met deze blik keek ik vannacht naar de vrouwen en hun voetbal. En het was schokkend. Een grote massa van blonde meiden. Bijna een hockeyteam. Het toonbeeld van emancipatie – ons nationale dames voetbalelftal – blinkt uit in eenheidsworst. Eén meid van Surinaamse afkomst. Geen enkele van Turkse, Marokkaanse of Indische afkomst. Het damesvoetbal is nog lang geen herenvoetbal. Het damesvoetbal heeft nog een lange weg te gaan.

 

In 'De Week Van' geeft Geert Roovers zijn beeld op de wedstrijden van PSV, en meer.
 

De Week van de Uitschakeling

Een gesprek. Elkaar bellen, vragen, uitnodigen. Even vragen: hoe gaat het? En wat denk jij? In de week van de uitschakeling bleek dat erg moeilijk.

In de week van de uitschakeling bleek Danny Blind vooral met Frank de Boer te bellen. Logisch, want beiden kennen elkaar al wat langer, en komen van dezelfde club. Dat Danny niet met Giovanni of Philip belt, is dan ook logisch. Zij kennen elkaar minder goed, en als je dan wél Tete wil selecteren, en níet Karsdorp of Hendriks, dan is het logisch dat je wel Frank, en niet Giovanni of Philip belt. Volgens Danny. De rest van de wereld dacht daar anders over.

Eigenlijk gebeurde boven Syrië deze week precies hetzelfde. Poetin kent Assad al langer en besloot hem te hulp te schieten. Hij belde met Assad, maar niet met Obama. En stuurde daarna een paar vliegtuigen naar Syrië. Dat is logisch als je Assad wilt helpen. Volgens Poetin. Maar omdat Obama toevallig ook een paar vliegtuigen boven Syrië de lucht in heeft gestuurd, dacht de wereld daar anders over.

Het blijft bijzonder hoe bepaalde omgangsvormen die zo logisch lijken, op sommige, vaak cruciale, momenten, achterwege blijven. En omdat ze zo logisch zijn, is het bijna niet voor te stellen dat dit onbewust gebeurd. Natuurlijk belt Poetin niet met Obama als hij vliegtuigen gaat sturen. Dat is juist zijn bedoeling. Iedere vergelijking tussen Danny en Poetin gaat natuurlijk mank. Maar zou Danny echt onbewust niet met Giovanni en Philip hebben gebeld?


De Volkskrant sprak over ‘belgate’ en suggereerde een app-groepje tussen Danny, Giovanni en Philip. Goed idee! Maar laten ze dan ook vrienden worden op Facebook en Instagram. Danny die kiekjes van potentiële internationals deelt. Philip die ze tagt en Giovanni die ze liked. Of nog beter: de mannen op Tinder. Potentiële internationals en hun coaches. Als ze allebei elkaar liken, krijgen ze contact. En kan een echt gesprek beginnen. Over een appgroep tussen Poetin en Obama hou ik maar even mijn mond dicht. Dat lijkt te veel op de hot-line die 40 jaar lang een potentiële kernoorlog heeft voorkomen.

 

In 'De Week Van' geeft Geert Roovers zijn beeld op de wedstrijden van PSV, en meer.
 

Pagina 5 van 10

«StartVorige12345678910VolgendeEinde»