De week van Heracles-PSV

Vijfentwintig jaar geleden viel de Muur. Eén week eerder verpulverde Romario Steaua Boekarest. Hoewel de reikwijdte verschilt, zijn beiden historische gebeurtenissen. En de link? De link ben ik. Ik was namelijk bij beiden niet aanwezig. Net niet.

Zaterdag 28 oktober 1989 vertrok ik met 52 schoolmaatjes naar Berlijn. Een reis van de HTS Weg- en Waterbouwkunde. Zondag 29 oktober 1989 bezochten via de grensovergang bij Checkpoint Charlie Oost-Berlijn. Kees werd gefouilleerd. We gebruikten de metro, dronken een biertje in een donkerbruine Stube aan de Alexanderplatz en waren onder de indruk van het Opfer des Fascismus und Militärismus. We bezochten de boven Oost-Berlijn uit stekende televisietoren. Vandaar uit zagen we het verdeelde Berlijn, met de Muur als kronkelende lijn er dwars doorheen. In de dagen erna bezochten we in West-Berlijn de Krupp staalfabrieken, de bouw van een metrotunnel en vele kroegjes. Bij de Eternit-fabrieken kwam de Muur het dichtst bij. Het terrein grensde aan de Muur, met alleen rivier de Spree ertussen. Diverse vluchtelingen waren in de loop van decennia zwemmend voor en op het terrein doodgeschoten. Het werd stil. Donderdag 2 november 1989 bezochten we het Haus am Mauer bij Check Point Charlie, en schreef Kees op de Muur. ‘Steunpunt Kees’. Vrijdag 3 november 1989 reden wij terug naar Nederland, donderdag 9 november 1989 viel de Muur.

Woensdag 1 november 1989 speelde PSV voor de Europa Cup I in Eindhoven tegen Steaua Boekarest uit Roemenië. Een topclub, met Hagi en Lacatus als bekendste namen. In Boekarest was PSV weggespeeld, en mocht van geluk spreken dat het slechts 1-0 was gebleven. Wat die woensdagavond gebeurde, is het sprookje van Romario geworden. Het sprookje dat, mogelijk meer nog dan de finales voor de UEFA-Cup en Europa Cup I, in het geheugen van iedere PSV-supporter geboren voor 1979, is gegrift. Na een 0-1 achterstand stond Romario op en verpulverde vrijwel in zijn eentje de defensie van de Roemenen. Na 90 dolle minuten voetbal stond er 5-1 op het scorebord, waarvan 3 maal Romario.

Diezelfde woensdag 1 november 1989 liepen Kees en ik met onze PSV-mutsjes op door de Krupp Stahlbau fabrieken in West-Berlijn. We volgden de excursie, maar waren in onze hoofden al in Eindhoven. Terug in Hotel Transit gingen we op zoek naar de TV Kamer. Wachtend op de kick-off om 20 uur, hopend op een Duitse zender (Oost of West) die een verdwaalde Eindhovense wedstrijd zou uitzenden. Tevergeefse hoop, waardoor Kees en ik uiteindelijk met de rood-witte pet langs onze 50 overige schoolmaatjes gingen. We verzamelden muntgeld voor de telefoon op de gang, en vanaf dat moment was mijn moeder, thuis in Eindhoven, de klos. Iedere tien minuten ontving ze telefoon uit Berlijn. Moest ze verplicht voetbal kijken. En heeft ze in de tweede helft zo’n 20 minuten lang zelfs live verslag gedaan. Vanuit Eindhoven naar een West-Berlijnse munttelefoon. Acht dagen voordat de Muur viel.

Op de dag van Heracles-PSV wordt de val van de Muur herdacht, 25 jaar geleden in Berlijn. En ik kijk met een brok in de keel. Naar de beelden van PSV-Steaua Boekarest en Romario. Twee maal historie. En twee maal was ik er (net) niet bij.

 

PS: Voor de kritische volgers van de beelden: de – niet onbelangrijke en prachtige - rol van Juul Ellerman in deze wedstrijd, is totaal uit ons collectief geheugen verdwenen…In 'De Week Van' geeft Geert Roovers zijn beeld op de wedstrijden van PSV, en meer.
 

De week van PSV-Feyenoord

‘Doe normaal man. Idioot!


De man achter mij schreeuwde het met hart en ziel naar Kazim Richards, die een rare beweging maakte naar zijn Spaanse tegenstander. De man had tot dan toe zijn mond nog niet dicht gehouden. Nauwelijks op zijn stoel kunnen blijven zitten. Een vale Feyenoord tattoo nabij zijn nek. En een zak pepernoten bij, die gedeeld werd met de omzittenden. En naar voren gegooid. En hij had een duidelijke mening over het rare gedrag van Kazim. Normaal doen!

Op uitnodiging van een oud-collega zat ik bij Feyenoord-Sevilla, op vak TT. In een jaloers makende prachtige ambiance van een volle Kuip, na de goals van Toornstra en El Amadi zelfs van een ontploffende Kuip. Ik was ruim voor de wedstrijd aanwezig, het stadion ging net open. De spanning, die in de tram al voelbaar was, hing rond de in vaal oranje licht gehulde pleinen rondom de Kuip. Pleinen vol frietkramen, hot-dogs en merchandise, en omringd door fabrieks- en winkelhallen. Zonder stadion troosteloos, met stadion het hart van Rotterdam.

Vak TT was vol. Trappen waren ook bezet. Diverse mensen bezetten twee stoeltjes, één was te smal. Vak TT, in de nok van het stadion, was vol. Vol mensen met Feyenoord tattoos. Met een vuist op hun hart tijdens ‘Hand in Hand’. Binnen één minuut hoorde we het eerste Joden-lied. De man voor ons sprong iedere twee minuten wel één keer op om scheidsrechter of Spanjaarden te vervloeken. Zijn buurman schreeuwde naar de spelers – ruim honderd meter en 5.000 man verderop - dat de ruimte steeds op rechts lag. Mijn buurman links zei niets gedurende de hele wedstrijd. Hij knauwde alleen 90 minuten lang zijn kraag kapot, en sloeg mij van enthousiasme op mijn rug na de 2-0.

Vak TT was vol. Vol met – op het oog en gehoor – idioten. Hartstochtelijke idioten. Fanatici. Vol met mensen van wie je je afvroeg waar ze de volgende ochtend zouden werken. In welke fabriek, garage of kantoor? Van wie eerder verwacht zou kunnen worden dat ze, al 25 jaar, nergens werkten. Mensen van wie je je afvroeg hoe hun huwelijk zou zijn. Wat zou hun vrouw vragen of zeggen als ze straks thuis kwamen? Als ze al thuis kwamen. Vak TT was vol met vloeken, fanatisme, hartstocht en vragen.

Vak TT was vol vragen. Totdat die ene man Kazim Richards tot de orde riep. En alles in Vak TT terug in zijn eigen proporties plaatse. Doe normaal man! Als Kazim het gehoord had zou het schaamrood op zijn kaken zijn gekomen. En had hij zachtjes gemompeld.

 

‘Sorry.’

 


In 'De Week Van' geeft Geert Roovers zijn beeld op de wedstrijden van PSV, en meer.
 

De week van FC Dordrecht-PSV

 

In de week van FC Dordrecht-PSV dacht ik - uiteraard - aan Ernie Brandts. Als trainer van Dordrecht in het bezit van vijf punten en al vijf wedstrijden zonder treffer. Met zijn trouwe hondenblik treedt Ernie de camera's tegemoet, immer optimistisch terwijl hij weet dat hij aan een mission impossible bezig is. En dat als Dordrecht ook maar € 20 euro meer te besteden had, hij geen trainer van Dordrecht zou zijn.

Noem één speler in de huidige voetbalwereld die een WK-finale zal spelen én een aantal jaren watercoolers in Spanje zal verkopen. Ondenkbaar. Noem, naast Jan Poortvliet, één speler die een WK-finale heeft gespeeld en daar, als hij dat eens aan zijn toehoorders toevertrouwt, alleen maar ongeloof mee oogst. Zulke spelers zijn er niet. Ernie Brandts komt uit een andere tijd. Was assistent-trainer bij PSV. Bracht dus watercoolers naar Spanje. En discipline naar Afrika. Wist zich daar prima staande te houden en kon er mooi over vertellen. Zag zijn gezin maar twee maal per jaar en miste ze. Werd door zijn voormalige Iraanse tegenstander op het WK 1978 gevraagd trainer te worden in Iran, en ging eerst een weekje kijken of dat kon. Knoopte in het Eindhovens stadhuis, geblesseerd en op krukken, een praatje met ons aan bij een PSV-feest ter ere van het kampioenschap 1985.

In mijn zoektocht naar Ernie kwam ik op een mooi stuk over Ernie, lees hier. 'Ernie Brandts is de ware, onverwoestbare voetbaltrainer.' Maar dat is niet helemaal juist. Ernie Brandts is geen voetbaltrainer. Hij verkocht watercoolers. Trainde onbeduidende clubs in Afrika en Iran, en miste daarbij zijn gezin. Sprak ons in het stadhuis aan. Ernie is een mens. Een waar, onverwoestbaar mens.

Lees ook eens hier en hier.

 


In 'De Week Van' geeft Geert Roovers zijn beeld op de wedstrijden van PSV, en meer.
 

De Week van Go Ahead Eagles - Sparta

 

Historisch. Max werd boos. Ik mocht het woord niet meer noemen.

 

Op een prachtige nazomerse avond maakte ik afgelopen vrijdag mijn debuut op de Adelaarshorst. Aan de Vetkampstraat, midden in de wijk Voorstad-Oost in Deventer.  Op het volle supportersplein voor de Leo Halle-tribune was het vol. In de laatste zonnestralen van de nazomer dronken Max en ik een biertje, voordat Leon de Kogel en Jerry van Ewijk met twee prachtige kanonskogels de Eagles naar een 2-0 overwinning schoten. ‘In de Adelaarshorst ruikt het nog naar voetbal’, las ik op internet.

 

Op deze avond tegen Sparta werden twee nieuwe tribunes – in de stijl van de ouden – geopend, werden de spelers die in 1965 tegen Celtic speelden in het zonnetje gezet en versterkten doedelzakblazers de Engelse sfeer. De Eagles cultiveren hun voetbalsfeer, net zoals Feyenoord de Kuip, Sparta zijn standing en NAC de Brabantse bierpompen. Ik miste alleen nog een ‘fish and chips’-tentje.

 

Historisch. Een belangrijk woord, maar Je kunt je erin verstikken. Met een beetje pech kweekt historisch sentimenten die iedere stap voorwaarts blokkeren. Omdat alles bij het oude moet blijven.  Historisch kweekt angst, die iedere ontwikkeling in de weg staat. En iedere nieuwe ontwikkeling kweekt dan angst die de roep om historisch versterkt. Of het nu om het Zwarte Pieten-debat gaat of om een nieuwe Kuip. Angst die iedere stap vooruit met agressiviteit beantwoordt. En daarmee de afgrond steeds dichter bij brengt. De historische Kuip is de molensteen om de nek van Feyenoord. En Zwarte Piet met rode lippen en gouden oorringen de molensteen om de nek van 5 december.

 

Het was dus een prachtige avond, daar vrijdag in de Adelaarshorst. En géén historische. De nieuwe tribunes waren nieuw in de geest van de ouden, maar wél nieuw. De band speelde Schots, maar er was géén fish and chips. En toen ik nog een biertje ging bestellen, was dat geen Stout of Ale. Maar gewoon een heerlijke Grolsch. Max had gelijk. De Eagles staan in de 21e eeuw. Op weg naar nieuwe roem.

 

In 'De Week Van' geeft Geert Roovers zijn beeld op de wedstrijden van PSV, en meer.
 

De week van PSV-FC Twente

De week van PSV-FC Twente is de week van Berry, de Musical. Komende week gaat deze musical in het Speelhuis in Helmond in première. De musical gaat over Helmond aan de hand van het leven van Berry. Zelfs de Volkskrant besteedde er een artikel aan.


Wij adoreren mensen als Berry. Berry is werkelijk gewoon gebleven. Berry won meer dan alle huidige Nederlandse eredivisie spelers bij elkaar ooit zullen winnen. Won de Europacup I en werd met Oranje Europees Kampioen. Maar bleef in Helmond wonen. Werd cultheld in Eindhoven omdat Theo Maassen hem karikaturiseerde: 'Berry was de enige PSV'er die nog braaf ieder jaar zijn contributie betaalde'. Werd na zijn loopbaan postbode omdat je dan 'nog lekker veel in beweging bleef'. Gewoon gebleven, en van het volk. Zoals Berry het stelt: 'Ik was altijd blij geen Ruud Gullit te zijn'.


Het Volkskrant artikel verwees naar het winnende team van het Europese Kampioenschap in 1988. En ik realiseerde me dat binnen dergelijke voormalige topteams eigenlijk altijd drie groepen te onderscheiden zijn. Groep 1 zijn de blijvende topsporters. Ook na hun carrière blijven zij topsporters, en dus veelal toptrainers. Het EK '88-team kent er twee: Ronald Koeman en Marco van Basten. Omdat Marco de vaardigheden mist om werkelijk ook topcoach te zijn, is hij hierin vastgelopen. Maar concessies aan zijn topsport-lat doet hij niet. Dan maar geen topcoach. Groep 2 zijn de mediagenieken. Zij presteren niets noemenswaardigs meer, maar blijven aantreden op TV, in glossys en met bekende partners. Ruud Gullit natuurlijk, maar ook Frank Rijkaard en Hans van Breukelen kunnen we, elk op hun eigen wijze, hieronder scharen. En dan tenslotte groep 3: de gewone mensen. Zij die weer post gaan bezorgen, assistent-trainer worden of de jeugd trainen. Berry dus. Maar ook Arnold Mühren en Adri van Tiggelen. Mooie indeling, zou ik zeggen. U kunt het huidige Nederlands Elftal alvast gaan indelen. Met in 2020: Wesley samen met Estelle, Kevin als hoofdcoach van Manchester City en Dirk, de Musical.

 

Het Volkskrant-artikel over Berry bracht me echter ook op één uitzondering: Gerald Vanenburg. Het artikel verwees naar Gerald en zijn strafrechtelijke problemen. Een kleine research en ik kwam op het belagen van zijn ex en haar vriend. Steen door de ruit. Gerald Vanenburg. Was (on)succesvol trainer van 1860 München, FC Eindhoven en techniektrainer van Willem II. Kreeg geen grote transfer, was geen onderdeel van de grote drie van Milaan of drager van '88. Miskende balvirtuoos. Met sinds die tijd altijd een scherpe, gespannen, grimas over zijn gezicht. Geen topsporter, geen mediagenieker én niet gewoon gebleven. Gerald Vanenburg, het buitenbeentje van 1988. Eén echte bestseller ligt op de loer. Waar blijven Reinout en Joop? Voor 2015. Vaantje, de Film.


In 'De Week Van' geeft Geert Roovers zijn beeld op de wedstrijden van PSV, en meer.
 

De zondag na Go Ahead Eagles - PSV

Sinds mijn vorige schrijven is de zon vol gaan schijnen. Okee, we hebben drie zure punten tegen Ajax laten liggen. Maar we staan elf punten voor, doen niet meer mee in beker en Europa en lijken dus op geen enkele wijze meer in de problemen te kunnen komen. Ik durf het nu. Wij gaan kampioen worden.

Een lange winter komt daarmee tot een einde. De winter die begon bij Huub Stevens en Jan Reker. De winter die ons Fred Rutten, Ola Toivonen en Stanislav Manolev bracht. Een winter van nederigheid, en een leven met minder sprankeling dan daarvoor. Het blijft bijzonder hoe een voetbalclub jouw leven kleur kan geven, maar ook grijsheid brengt. Hoeveel mensen voelen zich zondag op zondag teleurgesteld en grauw? Met een maandag ochtend zonder vooruitzicht tot gevolg. Zonder sprankeling, zonder licht.

De lange winter komt tot een einde. Mijn zoons zijn groot geworden en gaan voor het eerst sinds hun seizoenskaart een echt feest meemaken. Voor het eerst sinds jaren hou ik in de familieplanning rekening met een weekend in april of mei, waarin we alle afspraken moeten afzeggen. Voor het eerst sinds jaren lijkt Eindhoven al te glimmen in maart. Het Stadhuisplein is er klaar voor.

De winter komt ten einde. Het is voor het eerst sinds jaren écht maart. Voor het eerst sinds jaren écht lente. Maar dankzij die lange, lange winter zit de nederigheid nog vlak onder mijn huid. En vers in mijn hoofd. De lente komt, en dan de zomer. Maar daarna wacht onverbiddelijk en genadeloos een nieuwe winter. Ik heb mijn warme trui nog maar niet opgeruimd. En de kachel alvast vernieuwd.

 

In 'De Week Van' geeft Geert Roovers zijn beeld op de wedstrijden van PSV, en meer.
 

Pagina 4 van 10

«StartVorige12345678910VolgendeEinde»