De week van Graziano Pellé

Graziano Pellè laat kapper naar Engeland overvliegen.

AD kopte groot op internet. Dergelijke berichten zijn voer voor verontwaardiging. Zeker in de Nederlandse polder, waar iedereen op Dirk Kuijt of Frank de Boer moet lijken. Als Pellé zijn kapper laat overkomen, Yolanthe haar eigen visagist op vakantie meeneemt of Royston Drenthe zijn hele gang naar Rusland laat overkomen, stroomt Twitter over. Patjakkers, blaaskaken en over het paard getilde rotjochies. Dat zijn het. Een maandje in de fabriek of een verzorgingstehuis werken, dat zal ze nederigheid leren. Een voorbeeld nemen aan Dirk en Frank. Dat zouden ze moeten.

Maar laten we eens nauwkeuriger kijken. De feiten op een rij. Doet Pellé niet gewoon hetzelfde als u en ik? Ik ben daarvan overtuigd. Hoeveel mensen gaan niet nog steeds naar hun tandarts of kapper van vroeger? Hoe ver dat ook rijden is, hoe onpraktisch dat ook is. Of hoeveel Nederlanders in het buitenland kopen dozen vol hagelslag als ze even in Nederland zijn? Iedereen doet hetzelfde als Graziano. Alleen heeft hij meer geld dan u en ik.

Laten we zeggen dat een gemiddelde Graziano Pellé zo´n 100 keer meer verdient dan u en ik. En dan doordenken. Zo ben ik al 30 jaar bij dezelfde kapper in Geldrop. Daar kennen ze mijn wensen. Vooral dat ze niet te veel holle vragen moeten stellen. ‘Nog leuke dingen gedaan, deze week?’ Ze weten dat ze stil moeten zijn. Ik heb me wel eens afgevraagd of ze dat in hun computersysteem hebben opgenomen, zodat iedereen dat weet. Zelfs toen ik in Delft woonde, ging ik naar deze kapper. Ik plande erop. Wat nou als ik naar Engeland ging en 100 keer meer zou gaan verdienen? Dan zou ik gewoon iedere zes weken een vlucht en een taxi nemen. Naar Geldrop. Kan ik gelijk even bij mijn moeder langs. Twitter zou te klein zijn.

Mijn Marjon moet oude-mannen-crème hebben die alleen nog maar in een kleine drogisterij in Heeze is te krijgen. Oude-mannen-crème die als enige juist goed past bij haar prachtig krullende haar. Een kleine drogisterij naast haar werkgever waar ze 15 jaar geleden haar dienstverband heeft beëindigd. Maar dus nog elke 3 maanden komt. Wat nou als zij naar Engeland ging en 100 keer meer ging verdienen? Ze zou dan kilo’s crème laten overkomen. Of ze zou de zaak overnemen en naar Engeland verplaatsen. En Twitter zou te klein zijn.

Expats laten Nederlandstalige CD’s, stroopwafels en pannenkoekenmeel voor Koninginnedag overkomen. Om elk jaar in - pak hem beet - Hong Kong, Sydney of Buenos Aires een écht Oranje feest te kunnen vieren. En liefst met de resten ook nog hun verjaardag opvrolijken. Wat nou als zij met zijn allen 100 keer meer ging verdienen? Ze zouden een stroopwafelfabriek starten en Marco Borsato laten overkomen. En misschien Willem en Maxima zelf ook. Zij zijn dan hún categorie. Twitter zou overstromen.

Tenslotte denk ik aan de sieraden die ik voor Marjon koop. Laten we dat eens hypothetisch zeggen. Een ring van 100 euro per 5 jaar. Als ik 100 keer zo veel zou verdienen, zou dat elke vijf jaar een ring van 10.000 euro zijn. Of ieder jaar één van 2.000 euro. Of elke maand eentje van 200 euro. Iedereen zou me een patser noemen, of van lotje getikt. Het dus eigenlijk heel simpel. Ik ben net Graziano Pellé. En maakt u zich maar geen illusie. U ook.


In 'De Week Van' geeft Geert Roovers zijn beeld op de wedstrijden van PSV, en meer.